U

Cum sa alegem usile si ferestrele din PVC

Fata de o fereastra normala, din lemn, tamplaria PVC cu termopan, ne aduc multe avantaje

 • nu necesita lucrari de intretinere (spre exemplu a fi vopsite)
 • asigura o izolare termica sporita
 • izolare fonica sporita
 • Durabilitate (prin garantia de cativa zeci de ani la profilele PVC)
 • si nu in ultimul rand fiabilitate

Cand vine vorba de a va alege cea mai buna tamplarie pentru locuinta dumneavoastra, trebuie sa luati in considerare ca pe piata exista mai multe modele si clase de catalogare ale acestor profile.

In functie de grosimea peretelui exterior al profilului principal, spre exemplu, ele se incadreaza in trei clase A, B si C. Pentru clasa A grosimea minima a peretelui principal trebuie sa fie mai mare sau egala cu 2.8 mm pentru suprafata vizibila si mai mare sau egala cu 2.5 mm pentru suprafata care nu se vede. Pentru clasa B, valoarea minima a peretelui principal trebuie sa fie mai mare sau egala cu 2.5 mm pentru suprafata vizibila si mai mare sau egala cu 2.0 mm pentru suprafata care nu se vede. Aceasta clasificare a profilelor dupa grosimea peretelui are scopul de a ilustra variatiile importante ale profilului si ale ferestrei, pentru diferite aplicatii uzuale in Europa.

De asemnea standardul prezinta cerintele de calitate cum ar fi: aspectul, dimensiunile si tolerantele, masa, contractibilitatea, rezistenta la socuri mecanice, comportamentul dupa incalzirea la 150°, rezistenta la imbatranire si testul de sudabilitate.

Pentru o scurta comparatie, trebuie de stiut ca diferenta de pret dintre un profil din clasa A si unul din clasa B este de 10-12 procente, dar durata de viata a clasei A se ridica cu cel putin 20% peste cea a clasei B.

Intretinerea usilor si ferestrelor din PVC

Ferestrele si usile din PVC, ca si orice alte elemente de constructie sunt supuse uzurii, prafului si murdariei.

Pentru o functionare optima, se recomanda curatarea tamplariei si intretinerea acesteia.

Intretinerea profilelor tamplariei PVC este usor de realizat, curatarea lor facandu-se cu cu detergenti obisnuiti.

ATENTIE! Nu se recomanda folosirea pentru curatare profilelor a obiectelor sau materialelor solide, care ar putea deteriora sau zgaria tamplaria.

Este recomandat deasemenea intretinerea feroneriei cel putin o data pe an, ea constand in strangerea tuturor suruburilor (de la maner, balamale) si gresarea tuturor pieselor mobile si punctelor de inchidere.

Aerisirea locuintelor

 • 1

 • 2

 • 3

Aerisirea locuintelor

Scopul aerisirii incaperilor

Reducerea umiditatii aerului nu va mai fi mult timp singura cerinta impusa unei ventilatii moderne a incaperilor. Un schimb de aer continuu si suficient este extrem de important pentru locatarii unei cladiri. Pentru aceasta urmatoarele criterii trebuie sa fie indeplinite:

 • reglarea umiditatii aerului din incapere
 • inlocuirea aerului de respirat
 • eliminarea mirosurilor si substantelor daunatoare
 • reglarea temperaturii in spatiul interior
 • aductia aerului pentru instalatiile dependente de aerul din incapere

1:

Cel mai eficient schimb al aerului din incapere este aerisirea completa. Cerceveaua ferestrei este deschisa complet si schimbul de aer are loc in decurs de 4 pana la 10 minute. In cazul ventilarii complete pierderile de energie sunt minime. Datorita faptului ca schimbul de aer se petrece foarte rapid nu are loc racirea partilor de cladire.

2:

In cazul aerisirii transversale schimbul de aer are loc si mai rapid. Intr-un interval de 2-4 minute aerul din incapere este complet schimbat. In acest scop, toate ferestrele si usile trebuie deschide, astfel incat sa se formeze un curent de aer.

3:

In cazul aerisirii prin fante, fereastra este deschisa numai intr-o anumita masura. La ferestrele oscilo-basculante standard se basculeaza, de regula, cerceveaua. Cu aerisirea prin fante se urmareste numai un schimb de aer conditionat; in consecinta, mentinerea in stare basculata pe durate indelungate este corelata cu pierderi de energie in sezonul rece. Din cauza racirii puternice a pervazului ferestrei, pericolul deteriorarilor prin condensarea vaporilor este si mai ridicat